Nieuws
01-04-2015

Kokertje, kokertje in de wand…

Het is niet gemakkelijk om de juiste keuze te maken in de grote jungle van de lijmen en kitten. Door het opbod tussen merken ontstaat er in DHZ-zaken en vakhandels een echte ‘Grote Muur’ aan kokerproducten waarin zelfs getrainde professionals hun weg verliezen. Tijd voor een wegwijzer.

Siliconen?

Jan-in-de-straat en professionele gebruikers spreken over ‘siliconen’ als ze het hebben over de gekende kokerproducten. Dat is niet helemaal correct. Zo is TEC7 helemaal geen silicone, maar een MS-polymeer. Dat is een volledig ander basismateriaal, met andere eigenschappen.  

De eerste vraag die een gebruiker zich zou moeten stemmen bij de keuze van een lijm of kit is: welk type product neem ik. Als je de juiste productsoort voor een bepaalde toepassing kent, wordt de keuze een pak eenvoudiger.

In dit artikel behandelen we de drie meest courante soorten lijmen en kitten:

 • Siliconen
 • acrylaatkit of schilderskit
 • MS-polymeren

Siliconen: afdichten, niet lijmen

Siliconenkits kende een snelle groei in de jaren ’70 en ’80. Het is een productfamilie met een zeer hoge weerstand tegen chemische en weersinvloeden en UV-straling. Het is blijvend flexibel, wat het uitstekend geschikt maakt voor afdichtingen.

Het nadeel van de siliconen is de minder goede verlijming: een wisselvallige hechting en de lagere trekkrachten. Daarnaast zijn siliconen in de meeste gevallen niet overschilderbaar en moeten ze altijd op een droge ondergrond gebruikt worden. De meeste siliconen zijn niet geschikt voor gebruik op natuursteen, omdat de siliconenolie na verloop van tijd gaat vlekken.

Siliconen maken nog steeds een groot deel uit van het winkelrek. 

Vaak zijn het goedkope en minder kwalitatieve massaproducten, maar er zijn ook goede doorontwikkelde versies. ROCK7 is een kwalitatieve polysiloxaan siliconenkit met een zeer goede hechting op moeilijke ondergronden. Bovendien is ROCK7 perfect veilig op spiegels en natuursteen.

Gebruik een kwalitatieve siliconenkit als:

 • Kleurvaste beglazingskit
 • Sanitaire kit
 • Afdichtingskit (niet overschilderbaar)

Schilderskit: watervrees

Wie wil schilderen, komt al snel terecht bij de acrylaatkitten of de schilderskitten. Die zijn heel eenvoudig te verwerken, goed glad te strijken en snel overschilderbaar. Acrylaatkitten zijn vormvast, maar weinig rekbaar. Dat maakt dat ze goed toe te passen zijn op muren en in weinig beweeglijke constructies. Schilderskit is niet waterbestendig en hoort dus niet thuis in de badkamer of keuken.

Net zoals bij siliconen wordt ook hier de markt overheerst door een groot aantal goedkope producten. En ook hier geldt de stelregel: “You get what you pay for”. De betere acrylaatkitten zijn flexibeler, sneller overschilderbaar, vormvaster, beter bestand tegen water en vocht, …

Gebruik een goede acrylaatkit/ schilderskit voor:

 • Voorbereiding voor schilderwerken
 • Vullen en afwerken van voegen in metsel- en pleisterwerk
 • Afkitten van voegen met weinig werking
 • Afwerken van gipskartonplaat

MS-Polymeren: alles-in-één oplossing

MS-polymeren (Modified silanes) zoals TEC7, X-TACK en X-SEAL zijn de jongste telgen van de kitfamilie. Ze combineren de voordelen van siliconen, acrylaten, PU-lijmen en butylrubbers. Het zijn lijmen en afdichtingsmiddelen in één.

De voordelen van MS-polymeren zijn:

 • Hoge hechting op een breed scala aan materialen
 • Hoge treksterkte
 • Blijvend flexibel en schokbestendig
 • Toepasbaar op vochtige ondergrond
 • Goede chemische en UV-bestendigheid
 • Milieuvriendelijk, oplosmiddelvrij
 • Goed overschilderbaar

 

MS-polymeren zijn iets minder UV-bestendig en kleurvast dan de betere siliconenkitten. Dat maakt siliconen de eerste keuze als bijvoorbeeld glaskit op een zuidgerichte gevel. Maar voor quasi alle andere toepassingen zijn de MS-polymeren superieur.

TEC7 was de eerste succesvolle MS-polymeer op de markt en is dankzij zijn beschermde formule nog steeds de topper qua kwaliteit, zowel voor verlijming als afdichting. Voor extreme montages is X-TACK de aangewezen partner. Met ruim 600 kg/m² is het de montagekit met de hoogste aanvangshechting. Voor elastische verlijmingen en afdichtingen is X-SEAL onklopbaar. Zijn 600% rek en uitstekende hechting maken dat X-SEAL zelfs de meest vervormbare constructies aan kan.

Nieuws & evenementen

Nieuws
17-04-2020
Veilig naar de bouwhandel met André en ROger

Goed nieuws! Weldra zal de bouwhandel weer open zijn.. Maar de mannen van doe-het-zelf Roger en André hebben toch nog enkele goede tips voor jullie!
Hou het veilig en vooral gezond!
 

Nieuws
09-04-2020
Tec7 Cleaners in de strijd tegen COVID-19

COVID-19 is een virus, dat o.a. verspreid wordt door speekseldruppels en handcontact.
Daarom is een doorgedreven hygiëne, samen met ‘social distancing’ van zeer groot belang in de strijd tegen deze bedreiging.

Nieuws
03-04-2020
Covid-19 update
Nieuws
13-09-2019
TEC7 lanceert Frans offensief

TEC7 is actief in 30 landen wereldwijd, met sterke marktposities in o.a. Scandinavië, Ierland en Italië. Onlangs lanceerde TEC7 ook een Frans filiaal.